Om jag inte hade jobbat.

Studerande väntas bli färdiga allt snabbare lyder en rubrik i dagens HBL och det första jag tänker är att det var en jävla ickenyhet att slösa trycksvärta på. Det andra jag tänker är kanske kritiskt på ett mer konstruktivt sätt, för efter att jag hunnit smälta rubriken och läsa artikeln frågar jag mig samma saker som jag gör då jag funderar på den utveckling som just nu gör sitt bästa för att undergräva gymnasieutbildningen och en trygg uppväxt för våra unga: hur gynnas samhället av detta ständiga fokus på prestationer och hög studietak? Hur påverkar de absurda kraven ungdomarna? Och vad sker med bildningsnivån när det hela tiden ska vara så himla bråttom?

När det gäller studier vid högskolor och universitet tycker jag den sista frågan är mest intressant, för nog är det ju otänkbart att utbildningsanordnarna i längden inte skulle tumma på akademiska krav och ambitionsnivåer för att maximera den finansiering som är bunden till mängden utexaminerade studenter. Vissa instanser har väl redan sänkt ribban har jag för mig. Jag minns att jag för ett eller två år sedan läste en artikel om att avhandlingarna pro gradu (magistersavhandlingarna) blir allt kortare och att folk blir utexaminerade efter allt ytligare fördjupning i de ämnen de studerat. Det här tycker jag är oroväckande av många olika anledningar.

Först och främst tycker jag det är tråkigt om kravet att snabbt fullfölja sina studier leder till att studenter inte har tid att stanna upp och fördjupa sig i sådant de tycker är intressant. Hur många förmågor går förlorade för att de tvingas hetsa sig genom det akademiska istället för att ges chansen att bli intresserade och inspirerade? Hur mycket kostar det samhället om vi producerar högutbildadade på löpande band och vad sker med vetenskapen och synen på kunskap och kompetens om det akademiska blir reproduktivt och reduceras till något slags yrkesutbildning?

Akademisk kunskap får inte vara ytskrap. Akademisk kunskap är inte ytskrap. Det är både bredd och djup och en expertis som inte går att förvärva utanför de institutioner som har getts ansvaret att utbilda de människor vars kompetens och visioner ska bära välfärdsstaten Finland genom framtida utmaningar. Hur uppnås en bred bildning och ämneskunskap och en stark sakkunskap om det hela tiden är bråttom? Det vet inte jag och det oroar mig.

Sedan tycker jag också det är problematiskt att åtminstone de studenter som av olika anledningar är tvungna att ta det akademiska i en makligare takt förväntas avstå från arbete under studietiden. Dels är det oroande för att det är dyrt att bo i det här landet och dels för att unga människor förväntas ha diger arbetserfarenhet då de efter avslutade studier söker jobb på en otrygg arbetsmarknad. Själv hade jag åtminstone två jobb under så gott som hela studietiden och om jag inte hade jobbat då hade jag antagligen inte haft någon chans att landa där jag befinner mig idag. Det finns ett egenvärde i arbetserfarenhet som inte borde ringaktas. Nu görs ändå precis det och de som studerar idag verkar åtminstone i viss mån förvägras de möjligheter jag själv hade. Hur påverkar detta deras framtida arbetsutsikter?

Dessutom undrar jag när forskarna ska hinna forska om högsta prioritet är att utexaminera till varje pris. Universitet och högskolor ska inte bara producera magistrar, de ska skapa ny kunskap och det är en verksamhet som kräver tid och möjlighet till långsiktigt arbete. Vad sker med förutsättningarna om en hela tiden är tvungen att jag finansiering*?

Som alltid finns det mycket som oroar mig och som vanligt beror en stor del av oron på en förväntad studietakt som jag tror i längden är skadlig för såväl människor som läroinrättningar och samhället som helhet. Vad tycker du om de höga krav som ställs på ungdomar idag?

*Vilket de flesta väl är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: