Tillräckligt gammal för att läsa Harry Potter.

Jag läser Harry Potter och Fenixorden, en av de där böckerna som andra läste när de var yngre men som jag aldrig ens registrerade att existerade. Jag var helt för mogen och cool och självmedveten för att läsa om trollkarlar och häxor när jag var tonåring och tänkte i många år att de här här böckerna lämpade sig för barnrumpor men inte för mig. Istället läste jag gång på gång Tolkiens trilogi om härskarringen och all litteratur som finns kring den, och skämdes nästan inte alls trots att jag innan jag hade fyllt tjugo hade följt Frodo och Sam till Domedagsberget minst femton gånger.

Idag är jag mer mogen och vidsynt och lite mindre skenhelig. Under det senaste året har jag läst de fyra första böckerna om Harry Potter och dessutom merparten av den femte och det är helt sjukt att jag inte har fattat att göra det tidigare. Framförallt de första böckerna är snuttefiltslittertaur i världsklass och den femte som är grymt mycket mörkare engagerar känslomässigt på ett sätt jag inte hade förväntat mig att en ungdomsroman skulle kunna göra. Jag är ömsom indignerad och ömsom rasande då jag läser om Dolores Umbridge, om hur hon missbrukar makt och hur godtyckligt hon behandlar sina elever. Jag känner med Harry och de andra varje gång de mår dåligt eller de utsätts för något tråkigt, jag skrattar när de skrattar och typ hurrar då de lyckas.

Jag vet inte om en människa i yngre medelåldern egentligen borde gå i gång på Harry Potter på ett sådant sätt som jag gör. Jag vet inte om det är coolt att gilla fantasy, men jag vet att jag har läst för mycket och för mångsidigt för att egentligen bry mig om vad andra tycker om min smak. De gånger jag inte behöver få vara tvungen att läsa för jobbet jagar jag upplevelser, och då läser jag precis det som faller mig in. Till exempel böckerna om Harry Potter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: