Dagens tanke.

En klok man – Homer Simpson – lär en gång ha sagt ”trying is the first step towards failure”, att försöka är det första steget på vägen till ett misslyckande. Det slår mig att det ligger något i det han säger. Jag vill hävda att det finns en universell sanning och enorm visdom i påståendet, och påstår dessutom att många – inte minst studerande – tänker just så här. Jag tror att det är mänskligt, men också att det hämmar om en ser misslyckandet som något annat än en nödvändig anhalt på vägen till framgång.

En sak jag tänkte mycket på då jag i somras pluggade pedagogik var att jag behöver avdramatisera misslyckandena.  Jag vill lära mina studerande att det aldrig är en katastrof om något skiter sig, men att det är lite illa om de inte försöker lära sig av sina misstag. Där tänker jag att jag har ett stort ansvar som handledare. För faktum är att små fiaskon och förmågan att lära sig av dem är en absolut förutsättning för framsteg och utveckling. Det här vill jag att mina studerande ska förstå. Att de måste våga misslyckas för att ha en chans att lyckas. Det gäller bara att våga.

Jag tycker Homer Simpson har rätt då han säger att försök leder till misslyckanden, men kanske att tanken borde kompletteras med konstaterandet ”failure is the first step towards succes”. För utan motgångar finns varken framgång eller lycka och det är viktigt att förstå. Eller, vad tycker ni?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: