En obildad klåpare som ofta saknar koll.

En av de finare grejerna med att vara lärare är att vardagen ständigt bjuder på situationer då en är tvungen att ödmjukt begrunda sin okunskap. Det händer nästan varje vecka att jag märker att jag inte behärskar något som jag trott att jag har full koll på. Ibland handlar det om att jag inte har förberett mig tillräckligt noggrant, ibland om att jag återvunnit delar av en gammal lektionsplan, men oftast handlar det om att jag helt enkelt inte vet tillräckligt mycket om det fenomen jag undervisar om.

Det kan naturligtvis vara så att det bara är jag som är en obildad klåpare och att andra lärare alltid har koll, men jag tror att det inte är så. Jag tror att känslan att en inte vet tillräckligt om det en undervisar om är en naturlig del av ens utveckling som pedagog. Ofta inser jag att det egentligen inte är fråga om att jag inte vet, utan snarare om att jag med tiden har insett att det finns så otroligt mycket mera som en kan känna till om ett fenomen, att min kunskap känns begränsad och otillräcklig. Då gäller det bara att läsa på.

Att plugga och ta reda på är också annars viktigt om en vill åstadkomma lyckade lektioner har jag märkt. På samma sätt som jag behöver plugga massvis med pedagogik för att hitta till sådana undervisningsmetoder som passar in i mitt klassrum*, behöver jag kunna enormt mycket om till exempel Edith Södergran för att på ett begripligt sätt kunna berätta om hennes författarskap för mina studerande.

Det egentliga problemet är med andra ord kanske inte alls att jag inte har någon koll, utan att jag bara har koll på ytan. Och ju fler gånger jag behandlar ett fenomen, desto fler nyanser ser jag.

Jag tror att upplevelsen av att inte veta åtminstone i mitt fall ofta kan bero på att jag inte känner till det fenomen jag talar om på djupet. Lyckligtvis finns det en enkel lösning på problemet. Det gäller bara att kavla upp ärmarna och plugga. Att göra om och göra rätt nästa gång. Lyckligtvis bjuder skolan alltid på andra och till och med tredje chanser.

*Jag skrev om det här förra natten medan alla vettiga människor som.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: