Gratis läromedel på andra stadiet.

Förra året fattade Helsingfors stadsfulmäktige ett beslut om att bjuda alla studerande på andra stadiet på gratis läromedel. Jag hade mina dubier redan då, för genomförandet skulle innebära sanslösa kostnader. Nu visar det sig mycket riktigt att det har varit svårt att hitta tillräcklig finansiering för pilotprojektet som satden tydligen nuförtiden kallar det (själv fick jag då det begav sig uppfattningen att det handlade om ett modigt beslut, inte ett försiktigt beslut). Två miljoner euro har man lyckats hitta för att finansiera försöket och det är ganska lite fyrk med tanke på att full kostnadsfrihet skulle kosta nitton miljoner pengar. Jag tycker fortfarande att det är fint att staden vill stöda familjer och möjliggöra studier. Det är mycket som kostar på andra stadiet. Samtidigt kan jag inte låta bli att fråga mig om inte det skulle finnas vettigare sätt att använda pengarna på.

En grej som kanske är värd att tänka på är att en familj får ha en årsinkomst på högst fyrtioentusen euro för att barnen ska ha rätt till det rätt blygsamma läromedelstillägg som infördes det här läsåret. I Helsingfors finns säkert många familjer som har svårt att klara sig trots tillägget och andra som förtjänar precis för mycket för att ha rätt till det. Kanske skulle vi alla ha mer att vinna på att de knappa resurserna satsades på barn i sådana familjer, att fyrken riktades dit de behövs mest. Bara som en tanke.

Jag väntar med spänning på att se var staden hittar sina nitton miljoner inför nästa läsår. Och jag ser framemot att se hur de gör det utan att utbildningen – våra elever och studerande – drabbas av poängplockeriet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: