Dagens bragd och pedagogiska ambition.

Ikväll har jag skrivit en text i den andra studentexamensgenren skrivkompetens. Dels inspirerades jag av hur roligt och lärorikt det var att skriva läskompetenssvaret igår och dels har jag stora planer för svaret jag skrev idag. En sak jag har insett medan jag skrivit är att det här är något jag antagligen borde ha gjort för länge sedan. Jag upplever att jag får en helt annan inblick i de utmaningar mina studerande möter när jag också själv utsätts för dem och i den bästa av världar kanske det hjälper mig hjälpa de ungdomar jag varje dag har förmånen att få jobba med.

Den egentliga orsaken till att jag skrev skrivkompetenssvaret ikväll är att jag någon gång i somras insåg att jag kan göra mera för att modellera skrivprocessen för mina studerande. Det var säkert det att både M och en kollega ungefär samtidigt påpekade att dagens unga huvudsakligen är visuella lärare som fick mig att grubbla över nya sätt att skapa modeller för mina studerande. Jag visste också att lärare i andra skolor använder sig av videor som de själva skapar för att stöda sina elever och studerande, och av någon anledning tänkte jag att en filmsnutt med mig som jobbar med en text kunde vara något de studerande kunde ha glädje av. Så jag har filmat hela den skrivprocess som utmynnade i den text jag skrev idag.

Nu medför ju ambitionen att skapa en video som åskådliggör en skrivprocess åtskilliga problem. Inte minst är det utmanande att jag egentligen inte har någon koll på tekniken. Om jag lyckas få till stånd en video kommer det vara en lärprocess och bedrift i sig, vilket onekligen sporrar mig att jobba vidare. Det ska bli intressant att se hur jag ska lyckas komprimera nästan två timmar material som främst består av inspelad verksamhet på skärm, till något som är tillräckligt kort och informativt för att de studerande ska orka dra nytta av det. Jag blir ändå alltmer övertygad om att det är nyttigt att modellera olika arbetsprocesser och att det är ett sätt att hjälpa också de lite svagare att lära sig, så jag tänker försöka. Det värsta som kan hända är att det hela resulterar i ett lärorikt misslyckande, och det är när allt kommer omkring ingen katastrof alls.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: