Om Jesus och Harry Potter.

Ikväll läser jag om ett skolbibliotek som förvägrar elever Harry Potter. Det här skulle kännas märkligt, men på Helsingin Sanomats webbplats där jag hittar texten står det också att skolan – som finns i Nashville – är kristen, vilket både förklarar och förkrossar. För visst knäcker det att vuxna kristna som (enligt artikeln) tror att de trollformler som förekommer i Rowlings böcker är äkta och farliga, ska stå mellan barn och litterära upplevelser.

Samtidigt kan jag som kristen inte låta bli att tänka att det nog är bra att skolan och kyrkan hos oss inte har ett så nära förhållande som den de verkar ha på annat håll. Det är skönt att slippa den godtyckliga inskränkthet som kombinationen människor och enögda bibeltolkningar oundvikligen leder till och det är bra att kyrkan samarbetar med skolan på skolans villkor, och inte tvärtom.

Sedan vet jag inte vad jag ska tro om att en vuxen människa som skolledaren i Nashville är beredd att tro på att ett skönlitterärt verk innehåller verkliga förhäxningar. Jag är frestad att säga att att den tron kastar en skugga över en annan tro som verkar vara viktig för personen som utfärdade Potter-förbudet, men jag tänker hålla tyst istället. Inte precis läge att vara oförskämd just nu känner jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: