”Den moderne mannen”…

I fredagens Hbl ingår en lätt förvirrad insändare om manlighet. Läste någon av er den?Jag har funderat jättemycket på texten, men begriper fortfarande inte vad skribenten egentligen vill få fram. Tydligen är det synd om den vita medelåldersmannen igen, men varför förblir oklart. Av allt att döma har det något att göra med att någon någonstans har uttryckt än önskan om att gubbar skulle sluta mansplaina och förringa fenomen som Greta Thunberg och vegetarianism. Oavsett så ställer skribenten mot slutet av insändaren en fråga som i mitt tycke på något vis ringar in den förvirring som präglar hela texten: ”varifrån växer lusten att förringa och demonisera den stereotype mannen?”.

Jag vet inte. Demoniseras och förringas faktiskt den setreotypa mannen? Av vem och hurdan är då denna normkarl som tydligen får utstå så mycket ovett? Och är det faktiskt nödvändigt att fråga vad som ger upphov till kritik mot traditionell manlighet? Är det inte ganska självklart att de kritiska rösterna, de negativa är en reaktion mot en sekellång tradition inom vilken en viss slags manlighet varit norm, medan andra sätt att vara människa förringats och demoniserats? Själv tänker jag att det är ganska naturligt att kritiken mot de stereotypa männen kommer just nu, i en tid då de som inte motsvarar normen har lyckats bryta sig ur marginalen och skaffa sig en egen röst.

Kanske det egentligen är det som är problemet: att allt fler kvinnor och män som inte passar normen tar sig friheten att beskriva och med sina ord forma världen. Kanske gubbarna känner sig hotade då folk plötsligt vägrar ge dem tolkningsföreträde. Kanske.

Vad tror ni det beror på att så många män känner sig demoniserade och förringade?

En tanke på “”Den moderne mannen”…”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: