Fattar de inte att skämmas?

Varje gång jag läser en artikel om Greta Thunberg frågar jag mig vad det är med henne som får vuxna människor att visa sina allra sämsta och vidrigaste sidor. Jag tycker fenomenet är motbjudande och ofattbart. Fattar inte folk att skämmas för sitt beteende? Jag förstår inte.

Varifrån kommer alla kränkta vuxna män och kvinnor som känner att det är deras uppgift att förlöjliga och ställa diagnoser så fort någon skriver en artikel om Greta Thunberg? Varifrån kommer allt hat som dessa kränkta gubbar och gubbifierade kvinnor känner att de har rätt att kaskadspy över en oskyldig budbärare? Varifrån kommer behovet att angripa budbäraren istället för budskapet? Är problemet Thunbergs kön, eller kanske hennes ålder? Klämmer skon vid aspergerdiagnosen? Kan det vara att sanningen helt enkelt är för obekväm att höra? Jag förstår inte, men vill gärna göra det.

Ikväll gjorde jag misstaget att läsa kommentarsfältet under en artikel om Thunberg som Svenska Yle delat på facebook. Väldigt få av personerna där diskuterade själva artikeln. Väldigt få av människorna där diskuterade. Istället gav de sig på Thunberg på ett sätt som fick mig att fråga mig vilket budskap vi vuxna egentligen vill skicka dagens unga. Är det att ungdomarna ska hålla käft, att deras engagemang inte är välkommet? I så fall är vårt agerande oförlåtligt.

Vad tror du? Varför Retar Grera Thunberg gallfeber på så många vuxna människor?

2 reaktioner till “Fattar de inte att skämmas?”

  1. Jag tror att det med Greta som irriterar vuxna är att folk lyssnar på henne. När man själv var ung och upptäckte att världen inte var en gullig fridfull plats, och pratade eldigt om klimatförändringen, krig och fred, människors rättigheter, religion så lyssnade INGEN på en. Vuxna såg på en som bara en naiv liten sak som pladdrade som man har förstånd…. Som du själv uttrycker det ”unga ska hålla käft, deras engagemang är inte välkommet”. Precis så var min tonårstid!
    Greta gör exakt samma sak som man gjorde i den åldern, men skillnaden är att nu lyssnar alla på henne och lyfter upp henne som en viktig figur! Och för många vuxna så svider det, att hennes funderingar tas på allvar, medan ens egna funderingar på den tiden bara knuffades till sidan.

    1. Jag tror det kan ligga något i det du säger. Har själv aldrig tänkt på möjligheten, då jag valt att styra min frustration åt ett håll som åtminstone lite hjälper mig hjälpa unga komma till tals. Men fortfarande är det ju i stort sett som då jag själv var ung: när det blir tal om pengar slutar de vuxna bry sig om unga. Det syns ganska tydligt också på den bransch där jag själv är verksam.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: