Den nya läroplanen.

Idag har jag läst igenom allt det som är viktigt för mig att känna till i gymnasiets nya läroplan. Jag får väl medge att den slutliga versionen är bättre och mer trovärdig än utkastet. Det känns rent av som om ganska många partier skulle vara skrivna av folk med lite koll.

Det är inte så att det är mycket som har förändrats, men tillräckligt många saker känns mer genomtänkta för att det nya styrdokumentet ska gå att leva med. Läroplansmakarna har ändrat på en del ordval och formuleringar, strukturerat om stycken, strukit och lagt till. Skrivit begripligt och nästan uteslutande utnyttjat ord och begrepp som faktiskt finns i Svenska Akademiens ordlista. Det är bra.

Då det gäller moddan är jag tacksam för att de olika modulerna nu presenteras i en ganska vettig ordning och för att innehållet är sådant att det kanske kan möjliggöra saker som är svåra att åstadkomma inom ramarna för det nuvarande styrdokumentet. Jag ser till exempel att det i och med den nya läroplanen torde vara lättare att på ett vettigt sätt jobba med vårt skolspråksprojekt Skolspråkslyftet och det om något är positivt.

Med det inte sagt att jag nu plötsligt skulle gilla den nya läroplanen. Snarare är det väl så att jag nu har lättare att förhålla mig neutralt till den. Planen innehåller fortfarande mycket jag inte alls köper och så begriper jag fortfarande inte riktigt varför den måste trugas på oss precis just nu. Det finns det å andra sidan säkert smartare människor än jag som förstår, så jag får fortsätta vara trögtänkt.

I väntan på att poletten ska trilla ner tänker jag fortsätta närma mig den nya läroplanen via det negativa. Det är min främsta inlärnings- och överlevnadsstrategi och jag vet att jag brukar hitta guldkornen om jag stirrar tillräckligt mycket på skiten. Det fungerade på PF och det får lov att fungera här, mitt i läroplanslarvet.

Ni kan räkna med många bittra och förvirrade inlägg om sådant jag inte förstår den närmaste tiden. För jag har sjukt många frågor och kommer sannolikt bli tvungen att skriva mig fram till diverse svar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: