Vad betyder detta?

Det är fredag, det är kväll och jag har precis myst ner mig med den nya läroplanen. I arbetsrummet finns jag, en hund och ett pinfärskt och ställvis lite kryptiskt styrdokument som jag tillsammans med kollegor från hela svenskfinland ska få jobba med imorgon. Jag får väl vara ärlig och medge att jag eventuellt är både trött, frustrerad, skeptisk och förvirrad, men faktum är att jag plötsligt har stött på en mening jag inte förstår.

Hur tolkar du den?

”Utgångspunkten för god kommunikation är förmågan till empati, vilket ger möjlighet att uppleva meningsfullhet”‘

Meningen ovan härstammar alltså från gymnasiets pinfärska läroplan. Den inleder ett kapitel som handlar om kommunikativ kompetens och därför känner jag mig lite misslyckad som inte genast förstår vad den försöker kommunicera. Antingen är jag för trött och trög för att fatta eller så har någon försökt säga för mycket med för få tecken. Sannolikt finns väl felet hos mig, och då får ni som läser helt enkelt lov att tacka mig som ger er chansen att lära er av mina misslyckanden. Varsågoda.

2 reaktioner till “Vad betyder detta?”

  1. Jag ser det som ett möte mellan två människor där man verkligen ser varandra. Mötet är det som ger meningsfullhet. Med det menar jag att en människa som har empati och lyssnar till en annan kan få en känsla av att vara till nytta och att hens handlande är meningsfullt.

    1. Hej! Förlåt! Jag har helt missat din kommentar. Har inte tittat in här på över en vecka. Det kan vara att det ligger något i din tolkning. Jag tycker fortfarande det är en jättekonstig definition av kommunikation, som ju i grund och botten handlar om överföring och utbyte av information.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: