Nazister, rasister, källkritik och 612.

Igår – eller egentligen i förrgår för klockan är redan söndag – då vi åkte in till cenrum för att äta självständighetsmiddag tillsammans med ett par vänner såg vi något av det mest motbjudande jag någonsin har sett i Helsingfors. Det kan vara att det kändes värre för att jag hade glömt bort att en grupp vilsna själar tänkte marshcera genom vår huvudstad, men faktum är att jag mådde fysiskt illa då jag på nära avstånd var tvungen att se nynazister och rasister stå i långa led med facklor i högsta hugg. Det var vidrigt.

I rättvisans namn bör sägas att rasist-/ nynazisttåget verkade innehålla också ganska många relativt oskyldiga och vanliga individer och jag kan föreställa mig att många kan känna sig lite festliga och patriotiska då de fackeltågar till hjältegravarna. Men, att man väljer att tåga tillsammans med 612-tölparna kan väl i praktiken innebära bara två saker: att man själv är tölp eller att man omedelbart behöver lära sig idka källkritik. För ingen vettig människa skulle väl någonsin delta i en nynazistisk rasistmarsch om den visste att det var det den gjorde. Och varje jävel som bryr sig om att googla ens lite kring marschen torde märka vad den stöder då den hänger med 612-gänget. Gäller bara att inte nöja sig med det arrangörerna säger och att inse att en kan stöda och ta ställning för något ruttet också genom att marschera i ett ”opolitiskt” och ”ickeideologiskt” fackeltåg. Det är ganska väldokumenterat vilka krafter som står bakom just det här självständighetskalaset.

Så tja: kansalaiset, medborgare! Lär er källkritik (och kanske också självkritik) och sluta ge ert stöd åt rasister och nynazister. Det är människor som står för ideologier som aldrig borde få marschera längs våra gator.

Att glad självständighet på er alla bara!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: