Dagens fråga: har vi någon glädje av fyrverkerier?

Idag funderar jag på fyrverkerier. Det kan bero på att folk i vår stadsdel igår pangade projektiler i mycket mer än tolv timmar eller på att vissa av idioterna fortfarande fortsätter. Helt oskyldig är inte heller vår högkänsliga hund Freja som är livrädd för explosioner.

Hur jag än grubblar och tänker och stönar och stånkar förstår jag inte varför privatpersoner behöver skjuta nyårsraketer. Jag ser inte nöjet, förstår inte glädjen, uppfattar bara slöseriet. Det låter högt, luktar illa och ser fult ut i luften och på marken. Dessutom är det farligt. Det finns inga fördelar med att låta amatörer avfyra fyrverkerier.

Däremot finns det så många anledningar att sluta sälja raketer åt på nyårsafton berusade töntar, att jag inte ens behöver ta till några husdjursargument för att bevisa att jag har rätt. Och vackert så. Jag fattar att ett fåtal skrämda hundar och katter inte uppfattas som giltiga orsaker att begränsa egoistiska individers rättigheter att syssla med dumheter. Dessutom tycker jag själv att tamdjursargumentationen haltar.

En framkomligare väg är kanske att argumentera för ett totalförbud och åberopa miljöaspekter. Det kan nämligen inte vara bra bombardera naturen med skräp som man dessutom skjuter högthögt upp i luften för att ge skiten maximal spridning. Efter årsskiftet finns raketavföringen sedan ÖVERALLT och där ligger den och ickeförmultnar tills regn och rusk och andra naturfenomen spolar bort den någon gång mellan midsommar och följande nyår.

På något vis tycker jag det är märkligt att städer som Helsingfors fortfarande tillåter privatpersoner köpa och avfyra fyrverkerier. I en stad som gärna skyltar med starka gröna värderingar borde det vara en ickefråga att begränsa nyårspangandet och låta professionella explosionsexperter ta hand om det. Det skulle vara bra för människorna, för naturen, för allt och alla inblandade.

Det sägs ofta att stora och svåra beslut, för att inte tala om enorma strukturella omvälvningar krävs för att rädda klimatet. Samtidigt sägs det att också lokala och individuella beslut har betydelse, kan ingjuta hopp och framtidstro. I Helsingfors och Finland kunde vi fatta ett beslut som är den raka motsatsen till allt det svåra, göra en enkel framtidsgärning och plocka lågt hängande klimatfrukt genom att sluta sälja fyrverkerier åt dem som inte är professionella pyrotekniker. Det skulle skona naturen och samtidigt rädda en massa ögon, fingrar och andra oskyldiga organ och extremiteter. Vad har vi att förlora?

Så till dagens fråga: vad fan har vi för glädje av fyrverkerier?

 

 

P.s. om någon absolut vill göra sig av med en massa pengar och insisterar på att inte ha något utbyte av det är det fritt fram att mejla mig och be om mitt kontonummer. Jag hjälper gärna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: