Jag och språket.

Ni får ursäkta mig och ha överseende, för det är inte alls länge sedan jag senast skrev en text som gjorde mer än bara tangerade det här ämnet. Nu är det ändå så att jag idag på jobbet har insett något om hur kraftigt arbetet som moddalärare har påverkat min inställning till språket, och det här om något är en uppenbarelse jag vill dela med er. Nu är den utveckling jag har upptäckt inget jag har bejakat eller välsignat, utan snarare något som helt enkelt bara har ägt rum. Och det som har skett är att jag har gått och blivit konservativ. Visserligen bara då det handlar om att bevara det svenska språkets höghet och renhet, men det kan jag faktiskt tycka är illa nog.

Jag märkte idag att jag blivit mer konservativ än Svenska Akademiens ordlista. Jag som alltid ansett att det är brukarna som bestämmer över ett språks utveckling och att gnälliga språkstofiler som tycker annat bör hålla käft har börjat avsky språkliga nymodigheter och jag vet inte vad det beror på. Kanske är orsaken engelskan som finns överallt och tränger sig på och angriper och misshandlar vackra språkliga strukturer. Kanske beror mina aversioner på en desperat önskan om en trygg och tydlig norm att luta mig mot då allt fler studerande plötsligt har allt svårare att uttrycka sig på svenska *. Jag vet inte varför jag blivit så motsträvig, men varje gång jag märker att ett inlånat uttryck plötsligt anses etablerat eller att ett ord uteslutande på grund av okunskap fått en utvidgad betydelse vill jag ställa mig på tvären. Och då någon bryter mot det mest heliga**: alla de saker mina moddalärare har lärt mig vill jag skrika ut protester, för någonstans känner jag att vi sviker svenskan och alla dem som bidragit till att vi alls har ett språk då vi helt struntar i regler och tillåter vad som helst för förvrängningar av ord och deras betydelser.

Nu inser jag att det jag skriver låter arrogant och elitistisk och det är faktiskt därför jag skriver det: för att frustrationen blir mindre när jag ser den på datorskärmen och för att jag tror att det finns något problematiskt både i att tillåta förändring och i att hela tiden streta emot. Det gäller väl snarare att finna en balans mellan de två ytterligheterna och som språkälskare försöka se utvecklingen i ett historiskt perspektiv och förstå att den pågår hela tiden.

Vad tycker du om att språket förändras?

 

*Och kanske är det just så här alla konservativa med konstiga åsikter om andra människors preferenser känner då de anser att de måste få ha åsikter om vem som får älska vem.

**Vilket jag själv precis gjorde då jag inledde meningen med ett och.

 

 

 

2 reaktioner till “Jag och språket.”

 1. Att språket förändras kommer vi inte ifrån. Det är bara att gilla läget. Samtidigt känns vissa språkfel väldigt irriterande. Till exempel när var, varifrån och vart används fel. ”Vart finns salutorget” är vanligt förekommande hos en del yngre personer.

  Nyord och modeord fascinerar mig lite grann. Varifrån kommer de och vem har varit upphovet till orden? Det mest intressanta är hur de sprids och varför de blir populära. Status, kändisskap och vilka nätverk personen har spelar säkert roll. Massmedia drar sitt strå till stacken och distribuerar. Ibland sipprar nyorden ned från en akademisk diskussion till gemene man.

  Själv försöker jag ha ett så brett språkligt register som möjligt och jag drar mig inte för att använda ord som passerat bäst före datum eller dialektala ord och uttryck. Ibland tillverkar jag egna ord. Likväl finns det ord jag känner viss aversion emot. Till exempel moddalärare. Kanske jag också är lite konservativ? ha, ha….

  1. Så är det. Bara att gilla läget.

   Håller med om att nyord är fascinerande! Dessutom kan de både vara roliga och vittna om en viss kreativitet.

   Varför ogillar du ordet moddalärare? Är det för att du vill tala om modde? Jag vet att det finns en viss geografisk variation där nämligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: