Det som känns obekvämt.

I efterdyningarna av gårdagens närundervisningsnyhet är det i synnerhet en sak som känns obekväm: den diskussion som förs idag verkar på många håll präglas av en tvärsäkerhet som på sin höjd hör hemma i vaccindebatten. En del av dem som verkar anse att de vunnit en viktig seger uttalar sig om sina meningsmotståndare som om de precis skulle ha bevisat att man blir sjuk av att dricka silvervatten och kan dö om man vägrar vaccin. De som hade hoppats på fortsatt distansundervisning är inte mycket bättre.

Jag får väl erkänna att jag blir besvärad då så många verkar veta att just de vet bäst: besvikna lärare och föräldrar förlöjligar virologer och de segerrusiga hänvisar till experters uttalanden om smittspridning för att kullkasta undervisningspersonalens argument som handlar om pedagogik och utmanande logistik. Någonstans i allt det här finns två diskussioner som inte möts och det känns olyckligt och bedrövligt och som att jag inte vill vara med.

Just nu tänker jag så här: så länge undantagstillståndet varar ska jag göra mitt yttersta för att minnas att diskussionen om när- och distansundervisning innehåller tusen perspektiv, känslor och gråzoner. Jag ska göra mitt bästa för att komma ihåg att det inte finns några absoluta svar eller sanningar, att ingen vet vad som på sikt kommer visa sig varar rätt och vad vi kommer fatta är fel. Därför vill jag helst försöka undvika starka åsikter och istället uttrycka mig konstruktivt.

Jag inleder det uppbyggande genom att ge alla lärare en stor virtuell high five, för vet ni vad? Det är helt SJUKT att en skola som det typ bara skurits i i decennier redan har klarat av en och snart kommer att klara av en till enorm omställning. Trots personal- och utrymmesbrist och mycket jobb som har utförts under hård tidspress har lärarna med löften om permitteringar hägrande i horisonten så vitt jag kan förstå överträffat sig själva och lyckats med att skapa ens någon ordning i kaoset. Det tycker jag är coolt, stort och imponerande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: