Riktiga män.

Jag noterar en debatt på Facebook som tar avstamp i konstaterandet att riktiga män inte köper sex. Först reagerar jag inte, sedan slår det mig att det välmenta uttalandet är problematiskt, inte för att jag tycker folk ska köpa sex utan för att, för att, för att.

För att det i vårt samhälle finns ett sätt att tala om manlighet som delar in män i äkta och falska, i dem som är rätt och dem som är fel.

För att det finns osynliga, vaga, stränga regler och normer som är omöjliga att leva upp till men ändå avgör vad som är manligt och vad som inte är det, vilka män som duger och vilka som inte gör det.

För att många pojkar och män känner att de aldrig kommer bli, vara, känna sig, uppfattas som riktiga män för att deras egenskaper gör att de inte motsvarar normer eller klarar av att leva upp till förväntningar.

För att idén om att det finns riktiga män oundvikligen leder till att en del män som ratas gör sitt bästa för att ändå få passa in och då en föreställning om riktiga män är att de är något slags sexuella erövrare och upptäcktsresande, så. Tja, ni förstår.

Jag tror aldrig vi kommer lösa mansbilder och könsroller och all skit vi män utsätter våra medmänniskor för genom att skapa dikotomier. Då vi delar oss in i vi och dem, ställer vi också oss själva utanför problemet. Vår självgoda präktighet blir som en mur mellan oss och de strukturer vi borde förändra och inget alls blir bättre.

Kanske att det inte finns några riktiga män?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: