Skolan och jämställdheten.

Tiden går. Augusti blir september halvvägs till oktober. I Helsingfors firas Pride. Regnbågsflaggor på gator och sociala medier. I ett klassrum i Borgå texttipsar jag om intressanta artiklar, berättar om sjuka lagar som avlägsnats alldeles nyss och funderar med kloka ungdomar på att det ännu finns mycket som behöver göras.

Mellan lektionerna och undervisningsdagarna funderar jag på skola och jämställdhet, genusmedveten undervisning och allt det där jag vet att jag ännu behöver göra bättre. En kväll inser jag att det är länge sedan jag kollat på vad läroplanen har att säga om ämnet, bläddrar, läser och påminns om att jag som lärare i gymnasiet egentligen inte får låta bli att beakta frågor som har med jämställdhet, sexualitet och könsroller att göra. Bra tänker jag, gör en mental anteckning om att synliggöra frågorna, skapa utrymme för dem i undervisningen.

Jag låter tanken vandra fritt och plötsligt lämnar jag undervisningen, samtiden och blickar tillbaka på min skoltid, lärarutbildningen. Talades det någonsin om kön, sexualitet, förtryck? Inte utanför seminarierummen och föreläsningssalarna på litteraturvetenskapen, aldrig på PF. Osökt frågar jag mig hur bra en skola vars lärare inte fått fått höra om hur, när, var och varför jämställdhet, könsroller och hbtiqa+-frågor bör behandlas kan vara på att bemöta och välkomna alla sina elever och studerande.

Från lärarutbildning är steget kort till praxis och insikten att jag vet väldigt lite om hur kollegor och skolor runt om i landet jobbar för att visa att barn och ungdomar är välkomna precis som de är. Jag frågar mig hur det kan vara att jag är så oinsatt och den frågan leder vidare till det här inlägget.

Ikväll funderar jag på skola och jämställdhet, genusmedveten undervisning och allt det där jag vet att jag ännu behöver göra bättre. Jag märker att jag behöver hjälp för att komma vidare och frågar därför dig som jobbar som lärare hur du och din skola gör för att dina elever och studerande ska känna sig välkomna, omtyckta, bekräftade precis som du är? Och dig som är eller någon gång varit elev eller studerande vill jag fråga: gör/ gjorde din skola tillräckligt?

Som alltid är jag tacksam för svar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: