Skolan och pojkarna.

Helt snabbt: läste lite i en diskussion om pojkar och skolframgång. Vad beror det på att folk alltid vill ändra på skolan och i synnerhet undervisningen för att råda bot på att allt fler pojkar klarar sig dåligt? Är det inte lite som att försöka bota en kronisk sjukdom med muminplåster? Det är ju inte så att en skola och pedagogik som inte precis har revolutionerats de senaste århundradena plötsligt har börjat favorisera flickor. Varför föreslår ingen att vi ska granska och ifrågasätta könsroller, bredda begrepp som pojke och flicka och sluta binda egenskaper till kön?

Någonstans säger min erfarenhet att så väl skola som samhälle (och hemska tanke – hem) kräver olika av barn utgående från de kön vi förknippar dem med. Kan inte det här vara en del av problemet? Vad tror du?

2 reaktioner till “Skolan och pojkarna.”

  1. Manliga akademiska förebilder borde lyftas fram och hedras starkare istället för bara hockeystjärnor och rap-artister. Det handlar om förebilder och förväntningar som kommer med dem.

    1. Det har du säkert rätt i! Kanske det faktum att bara en viss sorts förebilder lyfts fram i flera år och årtionden bidrar till att det är så svårt att göra något åt problemet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: