Veckans viktiga tankar och insikter.

Det är ganska mycket som är ganska spännande på gång just nu. Världen är kaos, livet är hektiskt och arbetet lagom utmanande. I skrivande stund är håller jag på med en andra genomläsning av vårens läskompetensskörd. Samtidigt är onsdag på väg att bli torsdag, vilket innebär att det snart är dags för vårens näst sista studentskrivnings- och veckans fjärde distansundervisningsdag. Jag sitter som vanligt och prokrastinerar och tänker den här gången göra det genom att lista några saker jag hittills har tänkt på  eller insett den här undantagstillståndsveckan.

Veckans viktigaste tankar och insikter (hittills) är följande:

  1. Det är roligt att testa nya sätt att undervisa. En halvfärdig tanke hävdar också ihärdigt att de virtuella miljöer vi nu är tvungna att experimentera med på sikt kan hjälpa oss ge våra studerande en rimligare, jämnare, sundare arbetsbörda. Jag leker med tanken att ibland introducera ämnen och uppgifter online, för att sedan låta studerande arbeta i skolan. Och jag fattar naturligtvis att det jag uppfunnit mer eller mindre är det flippade klassrummet och att någon annan har hittat på det långt före mig, men nu har jag upptäckt det själv vilket är precis det som brukar krävas för att jag ska tro på att något nytt kan fungera.
  2. Det är svårt att komma ihåg att coronaomställningen och den medföljande distansundervisningen är utmanande för alla: lärare, vårdnadshavare och inte minst elever och studerande. Det är mycket att anpassa och förhålla sig till och det gäller att vänja sig fort. Samtidigt har familjer varierade förutsättningar att agera under utmanande (eller ens normala) omständigheter.
  3. Det är ett privilegium att ha ett jobb där man behövs, lyxigt att få knega på. Alla är inte lika lyckligt lottade.
  4. En skola utan studerande är fruktansvärt tom. Det är svårt att gå genom ödsligt ekande korridorer utan att sakna de ungdomar man är van vid att få träffa varje dag. Distansundervisning är inte lärarjobb då det är som bäst.

Vad har du tänkt på eller insett på sistone?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: