Torsdagstankar.

Idag har jag både läst och hört nyhetsrapporter om rättegången mot de minderåriga ungdomar som misshandlade ihjäl sin jämnåriga kompis. Fallet är fruktansvärt och vidrigt och därför är det naturligt att alla instanser som kan vara skyldiga granskas. Det är nämligen inte bara de som misshandlade som har blod på händerna. Någonstans har också samhället misslyckats och därför kommer skola, sociala myndigheter och barnskyddet utredas. Jag självklart för att alla de med ansvar synas när dylika saker händer, för mord som detta ska gå att förebygga trots att fenomenet mobbning aldrig helt går att förinta. Samtidigt märker jag att jag innerst inne hoppas att de som undersöker olika myndigheters agerande tränger djupare än ytan, förbi enskilda tjänstemän och institutioner och följer de knappa resurserna och det sinande pengaflödet till sin källa.

Ju mer jag tänker på mordet i Forsby, desto högre ropar en röst ur en ful och ynklig och ganska mörk del av min själ ut frågan som jag innerst inne vill ställa: hur förvånade har vi som samhälle rätt att vara? Vi som i åratal har tillåtit nedskärningar och försämrade villkor för dem som jobbar med de allra mest utsatta. Vi som har röstat med plånboken istället för hjärtat och låtit bli att ställa beslutsfattare som vägrar prioritera barn till svars.

Det är självklart att det i Forsbyfallet finns skyldiga som ska straffas. Det finns instanser vars agerande bör granskas och svåra frågor som behöver ställas. Jag är glad att utredningar görs och hoppas av hela mitt hjärta att undersökningarna sträcker sig ända till strukturerna och de människor som skapar och upprätthåller dem. För nöjer vi oss med att straffa enskilda skyldiga kommer vi aldrig ha en chans att lära oss av det skedda och se till att det som hände i december aldrig sker igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: