Äcklet och överflödet.

Jag tillredde en så vidrig måltid idag. Hungern var stor, brådskan var enorm och i kylskåpet fanns både ett och annat som blivit över från julmiddagen. Bland högarna av överflöd fann jag lax och potatismos och tänkte att det kunde bli något, att smaken av kylskåp kanske skulle gå att skaka av om jag kombinerade de två råvarorna. En låda av något slag tänkte jag att skulle bli bra, men jag tänkte fel. Jättefel faktiskt. Det som skulle bli en delikat middag påminde till konsistensen om gröt, luktade hundmat, utseendet förde tankarna till spysjuka och lågstadium och smaken var heller inget att hurra åt. För kanske andra gången i mitt liv lyckades jag skapa något som var så oaptitligt att inte ens jag klarade av att äta det utan att bli illamående, och då är jag verkligen inte kinkig.

Att det blev som det blev med den misslyckade måltiden beror antagligen åtminstone delvis på att vi hade mer mat i kylskåpet än vi överhuvudtaget behövde. Jag och M firade julafton på tumis och ville lyxa till det lite. Vi unnade oss massor och åstadkom ett överflöd som vi båda efteråt erkände att vi hade jättesvårt att förhålla oss till. Idén med julen kan ju rimligtvis inte vara att frossa medan andra svälter, men det är exakt det jag har gjort så gott som hela ledigheten.

Någonstans frågar jag mig också hur kristet det är att äta och konsumera sig genom julhelgen. Jag tänker nämligen att jag firar en religiös högtid, och typen som instiftade den religion jag bekänner mig till var så vitt jag vet inte precis kåt på överflöd och omåttlighet, om vi säger som så. Andra tänker säkert annorlunda åtminstone angående det religiösa, men jag undrar om det faktiskt är okej att konsumera så mycket som många av oss gör under julhögtiden.

Med det inte sagt att jag inte förstår att folk vill satsa lite extra då familjer samlas och det finns tid att se varandra, vara närvarande och umgås i lugn och ro. Det är bara det att jag själv den här julen så tydligt fick syn på det överflöd jag lever i, och jag får väl erkänna att jag har svårt att smälta att just jag ska ha så mycket medan andra lever i brist.

Hur är det med er – har ni någonsin lagat mat som är så äcklig att den inte går att äta och brukar ni ha svårt att förhålla er till jul, överflöd och konsumtion?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: